نوار نقاله یا کانوایر تسمه ای ( belt conveyor )
نوار نقاله یا کانوایر تسمه ای ( belt conveyor ) وسیله ای برای انتقال و جابه جایی انواع مواد فله مانند مواد معدنی ,غذایی دارویی, شیمیایی و کشاورزی و نیز انواع مواد بسته بندی شده مانند کارتون جعبه گونی و کیسه در ابعاد و اندازه های مختلف می باشد.
دامنه کاربرد نوارنقاله ها در تمامی صنایع کوچک و بزرگ گسترده شده است.
چكيده
امروزه خطوط انتقال مواد و كالاها با كمك نوار نقاله، از مهم ترين تجهيزات در بخش هاى توليدى و خدماتى از قبيل صنعت، معدن، كشاورزى، فرآورى و غيره محسوب مى شود. به دليل اينكه فرآيند توليد هر محصول از بخش هاى مختلفى تشكيل شده است و مواد اوليه آن بايد از قسمت هاى مختلف يك واحد توليدى عبور كند تا پس از پردازش و انجام عمليات بر روى آن به محصول نهايى تبديل شود، كاربرد نوارهاى نقاله اهميت پيدا م ىكند. از مزاياى نوار نقاله نسبت به ساير روش هاى انتقال مواد مى توان به افزايش راندمان، كاهش هزينه هاى سرويس و نگهدارى و هزينه هاى جابجايى اشاره نمود. علاوه بر آن استفاده از سيستم هاى نوار نقاله نقش مهمى دركاهش آسيب هاى اسكلتى عضلانى در كارگران در موقع بلند كردن و جابجايى كالاها دارد. اما با وجود اين مزايا اگر اين نوع روش انتقال بصورت دقيق و مطابق با كار و درجه آزادى فعاليت كارگران طراحى نشده باشد، م ىتواند در برخى از خطوط توليدى كه كارگران ناظر بر سيستم هاى انتقال مواد، مشغول انجام كارهايى نظير جداسازى و كنترل كيفى هستند، خستگى و اختلالات اسكلتى عضلانى داشته باشد. اين اختلالات در موقعى كه
كارگر درحالت هاى نامساعد و غير اصولى در زمان هاى طولانى مشغول به كار است، ايجاد م ىشود. تكيه دادن، خم شدن، چرخيدن و وسعت دسترسى در فضاى كارى همه نمونه هايى از وضع حالت بدن هستندكه م ىتوانند منجر به آسيب هاى اسكلتى عضلانى شوند.
یکی از روش های حمل مواد فله و یا بسته بندی شده در صنایع و معادن استفاده از نوار نقاله یا کانوایر تسمه ای ( belt conveyor ) میباشد. از مهمترین انواع بلت های تامینی این واحد میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- بلت مقاوم در برابر سایش،خوردگی و یا حرارت
- بلت مقاوم در برابر روغن و اسید و گریس
- بلت جهت فواصل طولانی steel cord belt
- بلت EP
- بلت الواتور و….
مکانیزم کارکرد کانوایر تسمه ای به شرح زیر می باشد.
تسمه بروی دو درام (غلطک) قرار دارد که فاصله این دو از هم مبدا و مقصد محصول را تعیین می کند
درام اول هرز می گردد و درام دوم توسط نیروی الکترو گیربکس به حرکت در می آید مابین این دو درام رولیک های قرار می گیرد که وظیفه آنها هدایت تسمه و جلو گیری از خارج شدن از مسیر تعیین شده است .در ضمن درام ها باید قابلیت ریگراژ را نیز داشته باشند که در صورت لزوم تسمه را شل یا سفت کند .
اسکلت این دستگاه بیشتر از لوله ,قوطی ویا ناودانی ساخته می شود .
نوار نقاله ها در طول های مختلف و در عرض های 50-60-80-100-120 سانتی متر در دو حالت
- 1- نوار نقاله ثابت (برای مواردی که نوارنقاله تنها باید در یک محل و یک ارتفاع ثابت بماند)
- 2- نوار نقاله متحرک (در این حالت ارتفاع و محل قرار گیری قابل تغییر می باشد)
واژه هاى كليدى: نوار نقاله، سيستم هاى انتقال مواد، ارگونوميك، اختلال اسكلتى عضلانى، طراحى